Leningen

Leningen bieden mensen tegenwoordig de mogelijkheid om geld te lenen voor een bepaalde grote aankoop. Veel van deze aankopen kunnen immers niet zomaar uit de hand worden betaald en dan kan het interessant zijn om het bedrag dat u nodig heeft af te betalen. Vroeger was het vaak niet zo voor de hand liggend om leningen af te sluiten. Wanneer u toen geld wou lenen had u eigenlijk slechts één keuze en dat was geld lenen door middel van een lening op afbetaling. Tegenwoordig zijn die mogelijkheden gelukkig een stuk uitgebreider. Nieuwe kredietvormen moeten het voor meer mensen mogelijk maken om geld te lenen zonder dat ze het risico lopen tegen een betalingsachterstand aan te lopen. Wilt u ook graag leningen afsluiten? We vertellen er u in dit artikel graag alles over.

Welke leningen bestaan er precies?

Eigenlijk kunnen we alle kredietvormen op de markt indelen in slechts twee categorieën. We kunnen immers spreken van een gewone lening en een flexibele lening. Een gewone lening is bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Deze kredietvorm sluit u af voor een bepaalde som waarna u maandelijks een bepaald bedrag zult moeten betalen. Dat bedrag bestaat uit een stukje kapitaalsaflossing in combinatie met een zekere kostprijs. In dit geval gaat het veelal ook om een vastgestelde rente die gedurende de looptijd van de lening met andere woorden niet kan veranderen. De tweede categorie is de categorie van de flexibele leningen. Hier hoort bijvoorbeeld het doorlopend krediet in thuis. Van oorsprong is het doorlopend krediet eveneens een lening op afbetaling, maar dan wel één met voorwaarden waar van kan worden afgeweken. Dat geldt zowel voor reeds afbetaalde bedragen als voor de einddatum van de lening.

Meerdere leningen afsluiten

De kans bestaat dat u als kredietnemer niet voldoende heeft aan slechts één lening. In dat geval zult u als vanzelfsprekend graag de mogelijkheden willen bekijken om meerdere leningen af te sluiten. Het afsluiten van verschillende leningen is mogelijk onder voorwaarde dat u over voldoende inkomen beschikt. In bepaalde gevallen, zoals bij een hypothecaire lening is het trouwens ook mogelijk dat er een aanvullende waarborg wordt gevraagd. Deze waarborgen worden in het bijzonder gevraagd voor mensen die slechts over een beperkt inkomen beschikken. Meerdere leningen afsluiten kan dus met andere woorden altijd, maar dan wel op voorwaarde dat u zelf over voldoende financiële mogelijkheden beschikt.

Leningen vroegtijdig aflossen

Wanneer u één of meerdere kredieten heeft afgesloten en u op een bepaald ogenblik over een beetje extra inkomen beschikt dat u kunt missen kan het interessant zijn om bepaalde leningen vroegtijdig af te lossen. Op deze manier ontloopt u namelijk zeer eenvoudig verdere kosten wat het vroegtijdig afbetalen van een lening erg interessant maakt. Dat is natuurlijk waar, alleen is een vroegtijdige aflossing lang niet altijd mogelijk. De voorwaarden van bepaalde leningen zijn zo streng dat er soms erg hoge kosten verbonden kunnen zijn aan vroegtijdig of extra aflossen. Lees dus altijd eerst goed de voorwaarden van uw lening vooraleer een extra afbetaling te doen.