Geld lenen

Het lenen van geld is tegenwoordig bijzonder goed ingebakken in onze cultuur. Iedere dag opnieuw worden er dan ook leningen toegekend door banken en andere kredietverstrekkers. Het lenen van geld schijnt tegenwoordig niet zo eenvoudig te zijn. Dat is eigenlijk niet correct. Sterker nog, het aantal mogelijkheden om geld te lenen is door de jaren heen aanzienlijk toegenomen. Wel is het zo dat banken strikter zijn geworden bij het toekennen van een lening. Met andere woorden, als kredietnemer dient u de kredietverstrekker te garanderen dat u het geleende bedrag volgens de kredietvoorwaarden kunt terugbetalen. Deze voorwaarde was er vroeger ook, maar was veel minder strikt. Staat u ook op het punt om geld te lenen? Lees dan snel even dit artikel.

Hoe geld lenen?

Geld lenen is vandaag de dag zoals in de inleiding reeds aangegeven op tal van verschillende manieren mogelijk. Lenen geld kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een lening op afbetaling. Deze kredietvorm is bijzonder populair omdat hij erg veilig en eenvoudig is. U leent een bepaald bedrag waarna u de lening maandelijks in stukjes terug zult moeten betalen. U betaalt maandelijks niet alleen een stukje van het geleende bedrag terug, maar ook de kosten die er op de lening in kwestie worden aangerekend. Daarnaast geldt voor een lening op afbetaling steeds een vaste einddatum waardoor u met zekerheid kunt zeggen dat uw lening op een bepaald ogenblik is afbetaald. Dat is anders wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een doorlopend krediet. Ook dan dient u maandelijks een stukje van de lening terug te betalen, alleen kunt u uitstel van betaling vragen en is het mogelijk om reeds afbetaalde bedrag terug op te vragen. Een doorlopend krediet beschikt daarbij ook niet over een vaste einddatum.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan geld lenen?

Zoals eerder reeds aangegeven verbinden banken tegenwoordig strenge voorwaarden aan het toekennen van een lening. Die voorwaarden hebben bijvoorbeeld betrekking tot het bedrag dat kan worden geleend. Vroeger was het theoretisch mogelijk om tot 100 procent van uw inkomen te lenen. Tegenwoordig kan u daar als kredietnemer alleen nog maar van dromen. Hoeveel u precies kunt lenen is daarnaast ook sterk afhankelijk van de aard van de lening. Lenen geld voor de aankoop van een huis door middel van een hypothecaire lening is bijvoorbeeld aan veel strengere voorwaarden onderworpen dan het lenen van geld door middel van een persoonlijke lening. Hoe dan ook, op welke manier u ook geld gaat lenen, wees er zeker van dat u steeds kunt voldoen aan de kredietvoorwaarden.